Elektrisk stimulering
Elektrisk stimulering påverkar muskler och nerver i underlivet, precis som läkemedel och knipövningar. Det kan kännas konstigt den första gången eftersom man sätter en elektrod formad som en tampong i analöppningen eller i slidan, som sedan skickar impulser till urinblåsan och bäckenbotten. Det är inte så konstigt som det kan låta och många gör det själv hemma. Det kan kännas obehagligt men ska aldrig göra ont.

De elektriska impulserna stimulerar musklerna och ökar spänsten samt förmågan att knipa och hålla tätt. Impulserna påverkar dessutom nervsystemet som styr hela blåsan och hämmar onormala blåssammandragningar. Urinblåsan lugnas och får efter en tid tillbaka sina normala reflexer.

Behandlingen inleds hos uroterapeut, sjukgymnast, läkare eller distriktssköterska och pågår i cirka en månad med 2–7 behandlingar per vecka, i 20-30 minuter per gång. Ofta får man låna en apparat och kan göra det själv hemma. Det finns idag flera typer av elektrisk stimulering för såväl män och kvinnor som sker via ryggraden eller fotsulorna. All typ av behandling/stimulering föregås av en noggrann utredning och diskussion med din läkare för att säkerställa den bästa metoden för just dig.


Astellas Pharma AB, Box 21046, 200 21 Malmö, Tel. 040-650 15 00, Fax 040-650 15 01, www.astellas.se, info.se@astellas.com, 
Sidkarta | Policy för cookies | Villkor och regler för användning | Policy för integritet på webbplatser