Livsstil
Säkerhetskissande grundläggs redan när vi är barn

Undvik att säkerhetskissa
Många passar på att kissa så fort de är i närheten av en toalett, till exempel innan man lämnar hemmet eller sätter sig i bilen. Detta säkerhetskissande ska man passa sig för eftersom blåsan då vänjer sig och det känns som att den fylls snabbare. Att springa på toaletten för säkerhets skull är ett beteende som grundläggs redan när vi är barn. Många föräldrar ber sina barn att kissa i alla möjliga situationer, innan de ska ut och leka, innan de ska sätta sig i bilen och så vidare, vilket resulterar i ett frekvent och onödigt tömmande av blåsan. Detta säkerhetsbeteende brukar sedan fortsätta i vuxen ålder och kan leda till överaktiv blåsa.

Drick lagom
Ett sätt att hålla blåsan lugn är att tänka på vad man dricker. Fruktjuicer, kaffe, te och alkohol kan reta urinblåsan till att vilja tömma sig ofta. Drick lagom mycket vätska om dagarna. Dricker du för mycket måste du springa på toaletten ofta, även på natten, och kan få svårt att hålla dig. Normalt bör vi dricka mellan 1,5 och 2,5 liter per dygn.

Ät en balanserad kost
Ät måttligt med livsmedel som innehåller en hög halt socker, fett och kolesterol. Var försiktig med starka kryddor och annat som kan ha en blåsretande effekt, till exempel sötningsmedel.

Varva ner
Genom att själv ta det lugnt kan man även lugna urinblåsan. Oro, ångest och stress sätter igång urinblåsan och gör att du behöver gå på toaletten ofta.

Är du överviktig – försök gå ner i vikt
Vid övervikt kan trycket på blåsan öka, ett problem som kan minska om du går ner i vikt.

Undvik rökning
Rökare kan drabbas av hosta vilket är jobbigt för den som lider av ansträngningsinkontinens. Se över dina rökvanor!

Sov ordentligt
Andningsuppehåll i sömnen, så kallad sömnapné, kan ge upphov till nykturi. Lyssna på dina anhöriga (det är oftast de som märker av problemet) och vänd dig till din husläkare. Hon eller han kan skicka remiss till närmsta sömnapnémottagning.Astellas Pharma AB, Box 21046, 200 21 Malmö, Tel. 040-650 15 00, Fax 040-650 15 01, www.astellas.se, info.se@astellas.com, 
Sidkarta | Policy för cookies | Villkor och regler för användning | Policy för integritet på webbplatser