Neurogen blåsrubbning är en störning i urinblåsans beteende som uppkommer på grund av en sjukdom eller skada i hjärnan, ryggmärgen eller i kroppens nerver. Detta kan även medföra att känseln i blåsan förändras. För vissa kan detta innebära att man inte känner att man behöver gå på toaletten medan andra blir kissnödiga även om blåsan bara innehåller en liten mängd urin.

Neurogen blåsrubbningHjärnsjukdomar
Hjärnsjukdomar som kan orsaka urinläckage är demens, stroke och Parkinson. Vanliga symtom är problem med urinträngningar och urinläckage.

Ryggmärgssjukdomar
Ryggmärgssjukdomar som ger neurogen blåsrubbning är exempelvis multipel skleros (MS) och ryggmärgsbråck. Besvär som trängningar, urinläckage och blåstömningssvårigheter kan uppkomma vid denna typ av sjukdom.

Olycksfall som skadar ryggmärgen
Olycksfall som skadar ryggmärgen kan ge blåstömningsproblem och urinläckage. Symtomen varierar beroende på var i ryggmärgen man fått sin skada. Skador på de nerver som går mellan ryggmärgen och urinblåsan kan göra att man förlorar förmågan att känna när blåsan är full samt får svårt att tömma den.Astellas Pharma AB, Box 21046, 200 21 Malmö, Tel. 040-650 15 00, Fax 040-650 15 01, www.astellas.se, info.se@astellas.com, 
Sidkarta | Policy för cookies | Villkor och regler för användning | Policy för integritet på webbplatser