Har du täta urinträngningar, går på toaletten ofta och kanske ändå kissar på dig? I så fall kan du ha så kallad överaktiv blåsa (OAB). Du behöver inte ha alla symtom för att få diagnosen.

Överaktiv blåsa kan bero på störningar i nervsignalerna mellan hjärnan och urinblåsan vilket leder till att den drar ihop sig oftare än vad den borde. Blåsan kan inte slappna av utan blir istället överaktiv, vilket innebär att den kan skicka signaler om att det är dags att gå på toaletten även om du precis kissat. Detta leder till att du måste springa på toaletten ofta.

Ett av de kanske jobbigaste problemen vid överaktiv blåsa är kraftiga urinträngningar. Det innebär att du får ett plötsligt och starkt behov att tömma blåsan. Kraftiga trängningar innebär inte nödvändigtvis att man läcker urin. Ungefär en tredjedel råkar ut för urinläckage varför problemet delas upp i två kategorier – "överaktiv blåsa med läckage" och "överaktiv blåsa utan läckage".

Överaktiv blåsa med läckage
Den som lider av överaktiv blåsa med läckage får ofta ett starkt och plötsligt behov av att kissa som inte går att kontrollera, varför man ofta springer på toaletten. Nervsystemet skickar signaler om att du måste kissa även om blåsan inte är full. Om du inte klarar av att hålla dig eller läcker några droppar på vägen till toaletten kan det bero på att hjärnan säger åt muskeln som håller tillbaka urinen, att slappna av. Urinläckage kan också uppstå om trycket från blåsan är starkare än motståndet i urinröret.

Överaktiv blåsa utan läckage
Den som lider av överaktiv blåsa utan läckage får väldigt kraftiga trängningar och känner sig tvingad att tömma blåsan men klarar av att hålla sig och hinner fram till toaletten.

Ett vanligt problem
Blåsproblem blir vanligare med åldern men det är inte en normal del av åldrandet och därför bör du alltid söka hjälp om du upplever besvär.
Bland personer över 40 år lider ungefär 17 % av överaktiv blåsa och problemet är lika vanligt bland kvinnor som bland män.

Vad orsakar överaktiv blåsa?
Man vet inte alltid vad som orsakar blåsans överaktivitet men det finns flera faktorer som spelar in. Urinblåsans aktivitet kan påverkas negativt om man springer på toaletten ofta eller "för säkerhets skull". Det gör att blåsan vänjer sig vid ett felaktigt beteende och blir mindre i storlek eftersom den ständigt töms på urin. Till slut är blåsan så liten att du måste gå på toaletten ofta. Att dricka väldigt mycket påverkar också blåsan eftersom den då vänjer sig vid att tömma sig ofta.

Att kissa i förebyggande syfte är bra – sanning eller myt?
Svar: Myt! Tvärtom kan blåsan vänja sig vid att bara rymma en liten mängd vätska om du hela tiden tömmer blåsan trots att det egentligen inte behövs.

I Statens medicinska utredning nämns följande orsaker till överaktiv blåsa:

  • Störning hos signalerna som går mellan hjärna och blåsa
  • Förändring av blåsans muskler
  • Psykologiskt betingat
  • Beteendeutvecklat genom att stressa, kissa ofta och för säkerhets skull
  • Åldersförändringar i blåsans vävnad
  • Försämrad spänst i blåsan efter behandling med strålning eller cellgift
  • Nervsjukdomar som MS (Multipel skleros)
  • Förändringar i det centrala nervsystemet som beror på ålder
  • Prostatasjukdomar som förstorad prostata

Eftersom orsaken till överaktiv blåsa varierar (oftast vet man inte varför man får OAB) och sjukdomsförloppet är individuellt är det viktigt att en noggrann utredning görs. Bara då kan du få rätt behandling. Sök hjälp!Astellas Pharma AB, Box 21046, 200 21 Malmö, Tel. 040-650 15 00, Fax 040-650 15 01, www.astellas.se, info.se@astellas.com, 
Sidkarta | Policy för cookies | Villkor och regler för användning | Policy för integritet på webbplatser