En normal trängning är en signal om att man behöver gå på toaletten och signalen blir starkare i takt med att blåsan fylls mer och mer. Om du lider av överaktiv blåsa känner du dock trängningar även om urinblåsan egentligen inte behöver tömmas. Dessutom kommer de plötsligt och är så kraftiga att det känns som att blåsan måste tömmas meddetsamma, även om urinblåsan bara innehåller en liten mängd urin.

Ett annat problem med trängningar är att de ofta kommer helt oväntat. Oron för att inte hinna till toaletten gör därför att den som drabbas av trängningar ofta låter problemet styra vardagen. Att åka buss, gå en promenad eller sitta på ett möte kan vara jobbigt. En del isolerar sig socialt.

Trängningsinkontinens är lika vanligt bland kvinnor som män och blir vanligare ju längre upp i åldrarna man kommer. Vid ett besök hos din läkare görs en utredning för att utesluta olika sjukdomar (exempelvis urinvägsinfektion) innan man sätter in behandling.

Lightläsk är dåligt för blåsan – sanning eller myt? 
Svar: Sanning! Det har visat sig att lightdrycker innehåller vätskedrivande ämnen som kan reta din blåsa.


Astellas Pharma AB, Box 21046, 200 21 Malmö, Tel. 040-650 15 00, Fax 040-650 15 01, www.astellas.se, info.se@astellas.com, 
Sidkarta | Policy för cookies | Villkor och regler för användning | Policy för integritet på webbplatser