"FÖR MIG ÄR DET INTE ORON FÖR ATT KISSA PÅ MIG SOM ÄR VÄRST, UTAN RÄDSLAN FÖR ATT LUKTA"
Namn: Bo 
Ålder: 65 
Gör: Arbetar som guide 
Fritidsintressen: Djur och natur
Vilket slags problem lider du av?
– Jag ska säga att jag faktiskt inte riktigt vet ännu, jag tror själv att det är överaktiv blåsa. Men mina problem är lite oregelbundna. Det kan gå väldigt fort och ibland kan jag hålla mig en längre tid. Problemen är ibland mycket frekventa dagtid, ibland inte. Mina bekymmer är dock alltid närvarande på morgonen, då kan jag ibland få gå upp på toaletten så många som fem gånger bara mellan klockan fyra och sju.

När upptäckte du att du faktiskt hade problem med blåsan?
– Det var för fem år sedan, det vill säga när jag var 60, som allt började. Det hade varit ett allmänt droppande ett tag och nu upptäckte jag att jag började välja kläder med hänsyn till läckaget. Mörka byxor framför ljusa och alltid med ett lager toalettpapper i kalsongerna.

Hur har ditt liv påverkats av detta?
– För mig handlar det främst om en rädsla för att lukta urin, och eftersom jag är ensamstående har jag ingen att fråga.
Jag befinner mig ofta i publika miljöer och funderar så klart på hur folk uppfattar mig, jag vill nämligen inte betraktas som en gammal gubbe. 

Sedan måste jag givetvis ge akt på hur mycket, vad och när jag dricker. Jag dricker till exempel absolut inte kaffe och aldrig någonting timmarna innan ett publikt framträdande.

Påverkas ditt jobb?
– Inte direkt. Jag kan fortfarande arbeta och resa. För mig handlar inte den största oron om att vara rädd för att kissa på mig, utan som sagt om att lukta. Jag vet ju själv hur det är, man säger inte till någon att de luktar svett eller har dålig andedräkt, än mindre att de luktar kiss. Detta är min konstanta oro.

Har du berättat om dina problem för någon annan?
– Nej, jag har aldrig tänkt på det. Män emellan pratar inte om sådant.

 

Astellas Pharma AB, Box 21046, 200 21 Malmö, Tel. 040-650 15 00, Fax 040-650 15 01, www.astellas.se, info.se@astellas.com, 
Sidkarta | Policy för cookies | Villkor och regler för användning | Policy för integritet på webbplatser