"ATT HELA TIDEN BARA FÅ HÖRA ATT JAG NOG INTE KNEP TILLRÄCKLIGT, FICK MIG BARA ATT KÄNNA MIG LAT OCH MISSLYCKAD"
Namn: Linda
Ålder: 31
Gör: Servitris
Fritidsintressen: Djur och natur
Tips till andra i motsvarande situation:
Våga börja prata om problemet. Den positiva respons som man får i och med att man vågar berätta gör också att man orkar ta tag i problemet på riktigt.
Linda är 31 år och har haft problem med blåsan ända sedan första barnet kom till världen för sju år sedan. Som nybliven ung mamma visste hon inte riktigt vad hon kunde förvänta sig av kroppen och när hon väl tog upp saken med sin barnmorska fick hon bara höra att hon minsann inte gjort sina knipövningar tillräckligt ihärdigt. Idag har hon dock skaffat sig mer skinn på näsan. 

Vilket slags problem lider du av?
– Jag har problem med att jag ofta blir kissnödig och har svårt att hålla tätt.
När jag blir kissig kan jag ibland inte ens röra mig, vilket är lite jobbigt med tanke på att jag arbetar som servitris.

På jobbet kan jag inte springa på toaletten hur som helst och då kan det hända att jag helt plötsligt bara känner hur det rinner längs benet. Har det varit väldigt stressigt kan det hända att jag inte ens känt att jag varit kissnödig. Det är väldigt obehagligt.

När upptäckte du att du faktiskt hade problem med blåsan?
– Mina problem kom efter min första förlossning och har förvärrats efter den andra. Jag hade jättesvårt att hitta musklerna och känslan för att styra blåsan. Idag vet jag att det inte ska vara så vansinnigt svårt, men då visste jag inte bättre och krävde heller inte den hjälp som jag faktiskt borde fått. Barnmorskorna har bara sagt att jag inte kniper tillräckligt men jag vet inte hur mycket jag har knipit och tränat med kulor. Ett sådant bemötande gör bara att man anklagar sig själv och känner sig lat och misslyckad.

Hur har ditt liv påverkats av detta?
– Jag är ganska bra på att stänga av och faktum är att man vänjer sig, vilket kanske är dumt. Men sedan är det inte varje dag som det händer en olycka heller.

Påverkas ditt jobb?
– Nej, det tycker jag inte. Jag har förvisso med mig extra trosor till jobbet och har oftast binda eller inkontinensskydd på mig. Sedan har jag turen att ha förstående kollegor som vet att när jag börjar steppa i korridorerna, så gäller det att ta ifrån mig det jag har i händerna och låta mig springa på toaletten. De känner inte till hela vidden av mitt problem men de vet att jag har svårt att hålla mig en längre tid.

Har du sökt hjälp för dina besvär?
– Ja, jag har pratat med min barnmorska men hon säger att det inte är så farligt. Jag vet inte heller om jag verkligen ansträngt mig för att få henne att förstå hur illa ställt det egentligen är, för allt jag fått höra är som sagt att jag måste knipa bättre. Nu har dock jag äntligen tagit tag i det på riktigt och sökt till en privat gynekologmottagning. Jag har bara pratat med dem än så länge men jag fick ett jättefint bemötande.

Har du berättat för någon annan?
– Ja, min bästa kompis. Hon har varit ett mycket stort stöd och ett bra bollplank. Det är även hon som fått mig att våga söka hjälp på nytt. Sedan är det klart att min man också vet, men han förstår ändå inte riktigt hur jobbigt jag har det.

 

Astellas Pharma AB, Box 21046, 200 21 Malmö, Tel. 040-650 15 00, Fax 040-650 15 01, www.astellas.se, info.se@astellas.com, 
Sidkarta | Policy för cookies | Villkor och regler för användning | Policy för integritet på webbplatser