En av fem kvinnor över 45 år har problem med urinläckage – även om de inte fött barn.

Läs mer på Expressen Hälsoliv »
Att pinka i brallan är pinsamt. Trots att urinläckage drabbar var tredje kvinna någon gång i livet är det ändå inte ovanligt att man drar sig för att söka vård.
Men det finns bra hjälp att få, så sluta skämmas över att du inte kan hålla tätt.

Läs mer på Hälsoliv »
Kvinnor som inte fött barn hamnar ofta under radarn för forskningen om urininkontinens. I en studie på den här gruppen uppger dock var femte kvinna över 45 år att hon läcker.

Läs mer på Göteborgs Universitet »
Över en halv miljon svenskar lider av urinläckage. Man kan få hjälp, Linda Wemmert berättar hur hon blev fri från sina besvär.

Gör en noggrann utredning vid urininkontinens. Anamnes, miktionslista och optimerad blåstömning är faktorer som bör beaktas vid utredning av urininkontinens, enligt föreläsare på seminariet Urininkontinens – en utmaning för primärvården?

Läs mer på Janusinfo »
Omkring var tredje kvinna drabbas av inkontinens, men skammen gör att många inte får hjälp. Industrin för inkontinensskydd får kvinnor att tro att det är normalt att gå genom livet med blöja. Men det finns enkel hjälp, förklarar gynekolog Rika Hammarström.

Se inslaget på tv4play.se »
Jag heter Peter Bernström och lever med urinläckage. Det gör jag och några hundratusen svenska män med mig. För vissa handlar det om några droppar men för en av tio är problemet betydligt större än så. Fler än hälften av alla män som drabbats har svårt att prata om det med en vän, var tredje person tar inte ens upp problemet med sin läkare. Och endast en av tio är medveten om att det finns skydd speciellt anpassade för män.

Läs mer på dt.se »
Inkontinens - att kissa på sig - är ett vanligt problem. Runt 500 000 svenskar lider av det varje dag. Ändå vågar många inte tala om det eller söka hjälp. Det vill Linda Wemmert ändra på.

Läs mer och hör inslaget på Sverigesradio.se »
Läkaren: Gör du detta minskar risken med 50 procent

Se film på Aftonbladet.se »
Gympapasset avslutas med tuffa hopp och höga knäuppdragningar. Men alla kan inte delta. Fler än var tredje kvinna har någon gång drabbats av att det läcker urin när de tränar. Ännu fler känner oro för att det ska hända.

Läs mer på Sydsvenskan.se »

World Continence Week (WCW) infaller i år den 22-28 juni. WCW sker på initiativ av International Continence Society (ICS) i syfte att öka medvetandet om inkontinensrelaterade besvär. I samband med veckan initieras också Bladder Diary Day 2015. Alla som vill kan redan nu skicka in uppgifter om sina toalettbesök och på så vis hjälpa till att skapa en större förståelse för blåsan.

Egen dag i Sverige
För tre år sedan fick Sverige en egen inkontinensdag på initiativ av Hillevi Caris Svensson och hennes oberoende nätverk Kontinet. Syftet? Att öppna upp för samtal om inkontinens, avdramatisera problemet och få folk att söka hjälp. Svenska inkontinensdagen infaller den 6 maj varje år.

Förra året var Hillevi hos Nordegren och Epstein i P1 och pratade inkontinens. Programmet där bland annat även Ralph Peeker, överläkare och professor i urologi, medverkade går fortfarande att höra på Sveriges Radio P1.

ICS

Enligt en artikel på svt.se söker och erbjuds alltfler behandling med injektioner mot överaktiv blåsa. Behandlingen kan bli aktuell om livsstilsförändringar, läkemedel, operation eller uroterapi inte gett önskvärd effekt.

Behandling med onabotulinum toxin måste upprepas två till tre gånger per år. De vanligaste biverkningarna är urinvägsinfektion och smärta när man kissar. Enstaka patienter kan också få svårt att kissa och måste klara av att tappa sig själva genom att sticka in ett rör i urinblåsan, skriver svt.se.

Källa: svt Nyheter 2015-04-08

Svt

Det är inte särskilt ofta men ibland händer det att inkontinens och andra besvär med urinvägarna, får utrymme i tv. Den 8 april avhandlades ämnet i Gomorron Sverige och den 3 februari besökte gynekologen Helena Kopp-Kallner Nyhetsmorgon i Tv 4. De båda inslagen och liknande klipp hittar du om du söker på ”inkontinens” på svt.se och Tv4 Play.
Astellas Pharma AB, Box 21046, 200 21 Malmö, Tel. 040-650 15 00, Fax 040-650 15 01, www.astellas.se, info.se@astellas.com, 
Sidkarta | Policy för cookies | Villkor och regler för användning | Policy för integritet på webbplatser