Urinmätning och miktionslista
När du söker hjälp kommer du och din läkare att kartlägga dina toalettvanor genom att du får fylla i en urinmätningslista. Den ska fyllas i med uppgifter om hur ofta du går på toaletten, vilken tid och hur mycket du kissar varje gång, samt om det finns några tecken på tömningsbesvär. Denna information är till för att sköterskan, uroterapeuten eller läkaren ska känna till omfattningen av ditt blåsproblem och kunna ge dig rätt behandling.

Läckagemätning
Om du har problem med att du även läcker urin kan urinmätningslistan kompletteras med läckagemätning. Det innebär att man mäter mängden urin genom att väga inkontinensskyddet innan det kastas.

Residualurin
För att kunna avgöra om problemet hänger ihop med tömningsproblem undersöker man hur mycket urin som finns kvar i blåsan efter att du kissat, (residualurin). Detta görs ofta med ultraljud men ibland med en kateter eller en tunn plastslang som förs in till urinblåsan.

Astellas Pharma AB, Box 21046, 200 21 Malmö, Tel. 040-650 15 00, Fax 040-650 15 01, www.astellas.se, info.se@astellas.com, 
Sidkarta | Policy för cookies | Villkor och regler för användning | Policy för integritet på webbplatser